GSMForum.pl - wszystko o telefonach komorkowych: Tomtom Gps - GSMForum.pl - wszystko o telefonach komorkowych

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1

Tomtom Gps Jak to zrobić? ;)

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Rodak 

• Blogger
  • Grupa Moderator
  • Postów 4244
  • Rejestracja 04-kwiecień 06
  • Model telefonu:E71/E5
  • Sieć:Play

Napisano 31.10.2006 - 16:06

Witam, dawno juz nie robiłem tematu, żebym miał z czymś problem, ale też mam do tego prawo smile.gif

Problem jest taki: Za pare dni wpadnie do mnie znajomy który wyjeżdża do anglii i ma Nokię 6630 bądź 6680 (nie wiem na co sie zdecyduje, ale to chyba nie ma większego znaczenia), odbiornik GPS (nie wiem jeszcze jaki) no i kartę RS-MMC 1gb. Potrzebna mu mapa Polski i Anglii. Proszę, żebyście mi podpowiedzieli, jaka wersja TomToma była by najlepsza, i jakich map potrzebuję (nazwy, a najlepiej linki). Wiem, że jak juz mam TomToma w telefnie, to muszę mapy wrzucać do jakiegoś tam kaalogu na karcie pamięci, tylko nie wiem jakiego. Dobrze by było, jeśli były by też głosy, najlepiej Polskie.
Widziałem gdzieś jakieś specjalne nakładki, które dodawały na mapie punkty, gdzie znajdują się fotoradary itd. Skąd to wziąć i jak zainstalować?

Liczę że ktoś z was mi pomoże rolleyes.gif
Z góry dziękuje i pozdrawiam.

#0 Reklamowy

• Reklamożerca
  • Grupa Reklamowa
    VIP

Napisano --

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   kiltel 

• Początkujący
  • Pip
  • Grupa Members
  • Postów 118
  • Rejestracja 29-listopad 05
  • Model telefonu:Nokia N70
  • Sieć:era

Napisano 31.10.2006 - 17:27

zapraszam http://forum.symbianos.pl/viewtopic.php?p=...4844f2daa#23550

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Rodak 

• Blogger
  • Grupa Moderator
  • Postów 4244

Napisano 31.10.2006 - 19:55

Dzięki... Poczytałem itrochę mi sie rozjaśniło. Dużo mi się także rozjaśniło po przeczytaniu 17-stronnego tematu z dotsisa. Jeszcze mam jedno pytanie. Czy ma ktoś moze mapy Wielkiej Brytanii? Byłbym bardzo wdzięczny za podanie linka...

Witam ponownie.

Mam wgranego TT5 oraz mapy do Nokii 6680 oraz mam odbiornik GPS z Allegro (i-Blue). Wszystko wg. instrukcji robie i najpierw go naładowałem do pełna. Uwierzytelniłem z telefonem. Próbuje się połączyć z TT i tu pierwsdze połączenie powinno trwać 3 minuty. Po ok. 3,5 min. telefon wykrył sygnał i zaczęło się szukanie satelit czy jakoś tak. I w tym miejscu zaczyna szukać i szukać i nic nie może znaleźć. Nie wiem o co chodzi. Czy problem może leżeć w tym, że jestem w budynku? Przez gube mury sygnał może nie dochodzić, czy jak?
Proszę o odpowiedzi...

edytujemy posty!! usiu128

Użytkownik usiu128 edytował ten post 04.11.2006 - 14:47

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Piotr 

• Utytułowany użyszkodnik
  • Grupa GSMForum VIP
  • Postów 4538
  • Rejestracja 22-maj 06
  • Model telefonu:Samsung S7220
  • Sieć:Zgniła Cytryna

Napisano 03.11.2006 - 07:27

zależy jaki chipset ale generalnie w budynku będzie problem ze złapaniem sygnału. przy starszych chipsetach był/jest problem ze złapaniem pozycji np. w lesie czy w mieście gdzie będziesz miał duże zagęszczenie budynków i to wysokich budynków. problem na tym że za dużo miejsc gdzie sygnał nie przechodzi bądź się odbija.
Dołączona grafika
HTC Hermes: ROM:WM6.1 CRCs Release 13.4 - Stable Thread (Build 20270)
Dołączona grafika

#0 Reklamowy

• Luźny
  • Grupa Reklamowa
    VIP

Napisano --

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Rodak 

• Blogger
  • Grupa Moderator
  • Postów 4244

Napisano 04.11.2006 - 22:03

Witam, już ostatni raz w tym temacie wink.gif

Otóż tak: do samego końca nie mogłem sprawdzić jak to jest z tym łapaniem sygnału. Dopiero, gdy znajomy już odjeżdżał z miasta, sygnał złapał i jak już złapał to puścić nie chciał tongue.gif Wszystko działało bez żadnych zażutów. GPS w komórce doprowadził go aż do Anglii biggrin.gif

Wniosek:
nie potrzeba wcale kupować oryginalnego modułu Nokii, żeby wszystko działało (przed tym testem miałem wątpliwości). Wystarczy chociażby taki, jaki ja testowałem, za 220zł z Allegro.

Pozdrawiam smile.gif

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Piotr 

• Utytułowany użyszkodnik
  • Grupa GSMForum VIP
  • Postów 4538
  • Rejestracja 22-maj 06
  • Model telefonu:Samsung S7220
  • Sieć:Zgniła Cytryna

Napisano 05.11.2006 - 13:52

lepiej dołożyć 40 pln więcej i mieć z chipsetem sirf III -> dużo czulszy czyli np. bez problemów można wywalić antenę nawet pod siedzenie samochodu i nie będzie miał problemów z lokalizacją. te ze starszym chipsetem lepiej trzymać na podszybiu bo inaczej może być słabo. tak samo słabo może być to co pisałem wcześniej czyli duże zagęszczenie budynków. sygnał się odbija bla bla bla. sirf III jest w stanie z sygnału odbitego również korzystać.
Dołączona grafika
HTC Hermes: ROM:WM6.1 CRCs Release 13.4 - Stable Thread (Build 20270)
Dołączona grafika

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1

Szybka odpowiedź